<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 2.0cm 70.85pt 2.0cm; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Kotiinlähtöön tasan sata päivää. Saisikohan tähän sivulle jonkun aamukampalaskurin?

Nukutti hyvin, ja olisi nukuttanut vaikka kuinka pitkään. Ensimmäisellä tunnilla oli kääntämistä suomesta venäjään. Aloitettiin Aloittelevan kääntäjän oppaan artikkelilla Esimerkki elävästä elämästä: valtionpalkittu saksalainen kääntäjä Stefan Moster. Luettiin artikkelia ja mietittiin yhdessä, miten hankalat kohdat voisi kääntää. On erittäin kielitaidoton olo. Saatiin myös paperillinen pikku-uutisia, joista yksi olisi tarkoitus kääntää seuraavalle tunnille, samoin kuin yksi kappale ensimmäisestä artikkelista. Lisäksi luetaan artikkeli Solženitsynista.

                     Puolen tunnin tauon aikana kävin jatkamassa aamupalaa mysliin sekoitetuilla mustaherukoilla ja puolukoilla sekä jukurtilla. Päätin hoitaa vitamiininsaantini pakastemarjoilla, kun en osaa ostaa kasviksia. Kunnon jukurttipurkkeja ei ole, vaan pelkkiä pikkupurkkeja, tai sitten semmoisia juomiseen tarkoitettuja muovipurkkeja.

                     Toisen tunnin alussa opiskelijatoverit kertoivat kuinka puhelinliittymän saa toimimaan. Tekniikka on ihmeellistä. Tunnin aihe oli Устная речь eli suoraan suomennettuna suullinen puhe. Keskusteltiin ensin ryhmissä ja kyseltiin toisistamme, ja sitten arvottiin parit, jotka esitteli toisensa.

                     Tunnin jälkeen syötiin. Tiskasin ja kaaputin muovisesta astiankuivaustelineestä vuosikausien pinttynyttä tähmää. Yäk. Keittiö ei muutenkaan varmaan läpäisisi terveystarkastusta. Tiskaaminenkin on jonkin sortin operaatio, ainakin siinä vaiheessa, kun astiat pitää tasapainotella hellan päälle ja tiskialtaan kapealle reunalle huuhteluveden vaihtamisen ajaksi. Unohtamatta tietenkään, että tiskivesi pitää lämmittää hellalla.

                     Aika paljon häiritsee se, ettei täällä voi olla yksin oikeastaan muualla kun vessassa ja suihkussa. Melkein aina on joku muu samassa huoneessa, ja usein sen jonkun muun kanssa tarvii vielä jutella. On se välillä ihan mukavaa, mutta pitemmän päälle rasittavaa ihmiselle, joka on tottunut olemaan suurimman osan vuorokaudesta omassa rauhassa.